Rychle, kvalitně, levně ... ale vždy s plnou zárukou.

Pro malování je rozhodující kvalita podkladu

04.10.2013 14:03

Ačkoli se malování může zdát, jako jednoduchá věc, ve většině případů tomu tak není. Většina z nás si myslí, že k vymalování místnosti stačí jen kyblík s barvou, váleček, štětec a štafle. Moderní způsoby malování ale vyžadují přesnost, smysl pro detail, variabilitu, zkušenosti a také perfektně připravený podklad. Právě příprava podkladu je pro finální výsledek malování velmi důležitá.

 

Co vás může před malováním překvapit?

Na správnou přípravu podkladu mnohdy zapomínáme. Při malování interiéru pak můžeme být nemile překvapeni výskytem různých chyb a nedokonalostí. Nová vrstva výmalby nemusí dostatečně krýt, není rovnoměrná a dostatečně sytá a může se dokonce začít loupat. Na staré vrstvě se také může zdát podklad rovný. Pokud ale začnete malovat světlými barvami s leskem, projeví se na stěnách veškeré nerovnosti. Ty pak mohou kazit celý vzhled místnosti. Aby bylo malování opravdu snadné a hezké, musí být podklad ve stoprocentní kondici. Jak postupovat před malováním?

Staré nátěry musí dolů

Prvním úkolem přípravy podkladu je odstranění starých nátěrů. Čím více nátěrů na zdi ji je, tím hůře nová barva kryje. Odstranění je tedy velmi důležité. Aby šly staré nátěry lépe odstranit, můžete zdivo navlhčit rozprašovačem nebo štětcem s vodou. Snažte se využívat minimální množství vody, aby zdivo nemuselo příliš dlouho vysychat. Pak přichází na řadu špachtle. S její pomocí odstraníme staré nátěry z celé plochy zdi. Místnost pak raději ještě přebrousíme brusnými mřížkami, aby se žádný zbytek barvy na zdi neudržel.

 

Zatočte s vlhkostí

Při odstranění starých vrstev možná zjistíte, že podklad vám začíná vlhnout. Pokud máte problémy s vlhnutím zdiva, nyní přichází správný čas je vyřešit. Pokud je vlhnutí jen drobné a nepatrné, měly by pro jeho odstranění stačit speciální penetrace proti vlhkosti. Pokud je vlhkost velká, musíte udělat radikálnější opatření. Mezi nejúčinnější varianty odstranění vlhkosti patří „patroly do zdiva“. Do zdi se navrtají otvory po určité délce, do kterých se následně vloží tyto patroly. Postupným rozpouštěním a uvolňováním látek dochází k vysoušení zdiva zevnitř. Pak stačí otvory zadělat maltou nebo sádrou. Celou zeď následně natřeme nebo nastříkáme ještě klasickou penetrací na zdivo, kvůli sjednocení savosti.

Vyrovnejte podklad

Při škrábání starých nátěrů se nevyhneme mnoha škrábancům a rýhám ve zdivu. Je možné, že některé rýhy už ve zdi byly ještě před malováním a nyní se musí odstranit. Pro vyrovnání podkladu nejčastěji volíme štukování nebo vyrovnávací stěrku. Záleží na tom, jak hladkou chcete stěnu mít. Štuk má v sobě malá zrnka, která dělají, pro něj typický, design s jemnou strukturou. Vyrovnávací stěrky mají konzistenci pasty a jsou zcela hladké. Po aplikaci a vyschnutí se ještě přebrušují brusnými mřížkami. Můžete také využít některé dekorativní druhy omítek, které mají originální a netradiční strukturu.

 

Nechat vyschnout a hurá na malování

Po vyrovnání podkladu ještě musíme vše nechat zcela vyschnout. Teprve potom bude barva dostatečně krýt a držet na podkladu. S takto připraveným podkladem bude malování bytu nebo firmy opravdu hračka. Pokud si ale nejste jistí, že byste přípravu podkladu zvládli správně nebo máte specifický požadavek na malbu, neváhejte se obrátit na naši společnost. Dokážeme vám pomoci se všemi problémy, které se vyskytnou, a nabízíme veškeré druhy prací, které jsou s malováním spojeny. 

Vyhledávání

Kontakt

Natěračství a malířství Ekomplex CZ Všechna větší města v ČR Volejte : 840 840 600